Mijn verhaal

Zoals de jaarringen van een boom, zo is de ontwikkeling van de mens. Je groeit van binnenuit. Je groeit hier en daar een beetje krom, maar meestal recht en je probeert overeind te blijven in alle weersomstandigheden.

Foto katrien

Hallo,

ik ben Katrien, vrouw, moeder, partner, ondernemer, therapeut, niet noodzakelijk in deze volgorde. Ik wil graag mijn verhaal met jou delen hoe ik tot mijn carrièreswitch ben gekomen.

Jarenlang heb ik een zittend beroep uitgeoefend, voornamelijk in de administratie. Dat beviel mij prima omdat dit goed te combineren was met mijn gezin met twee schoolgaande kinderen. Ook al ging die job mij vlotjes af, ik vond er steeds minder voldoening in.

Met de tijd ging mijn stressniveau omhoog. Ik kwam in een soort onzichtbare ‘dwangbuis’ terecht. Mijn ontevredenheid groeide en tegelijkertijd was ik blind voor andere mogelijkheden. Mijn lichaam gaf me allerlei signalen dat er iets moest veranderen; van hernia tot psoriasis, maar ik luisterde er niet naar. Ik bleef ‘hoog en droog’ in mijn hoofd leven en denken. Alles kon in mijn ogen nog steeds ‘gefixt’ worden.

Toen één van mijn kinderen ernstig ziek werd (door trauma/stress), ging ik helemaal in de ‘overlevingsmodus’. Eerst wou ik dat mijn kind terug beter werd, daarna zou ik mijzelf wel beter proberen maken. Ik leefde en ademde voor mijn kind. Samen met mijn man bezochten we alle mogelijke dokters, overwogen medicatie, probeerden therapieën, totdat ons kind zelf aangaf; ‘Ik wil niets nieuws meer proberen’. Na een lange en moeilijke zoektocht kwamen we bij een manuele therapeut terecht die ons kind uiteindelijk beter kon maken, zonder medicatie. Hierna volgde een heel intensief en langzaam herstel.

Tijdens de diepe dalen van deze familiecrisis die we doormaakten door onmacht en onzekerheid, liet ons nuchtere denken ons danig in de steek. Dokters wisten zich geen raad, laat staan dat wij het wisten. Dan schakel je over op je gevoel; je moeder/vaderhart. Dit heeft mij veel inzichten bijgebracht. Vooral de waarde van je gevoel naast dat van het nuchtere redeneren.

En toen ons kind eindelijk terug beter was, botste ik tegen mijn eigen ‘spreekwoordelijke’ muur. Een half jaar later kreeg mijn man een burn-out. Om nog te zwijgen van de impact van het hele gebeuren op ons ander kind. Met andere woorden; we waren nog lang niet op het droge. Maar intussen wist ik wel hoe de vork aan de steel zat omdat onze hele zoektocht een aantal dingen duidelijk had gemaakt over wie we zelf zijn: hoog gevoelig, perfectionistisch, sociaalvoelend, aanleg tot hyperventilatie. Mijn man en ik combineerden gespreks- en manuele therapie. Door de combinatie en door bewust met de problematiek bezig te zijn, veel te lezen en te praten met lotgenoten, kregen we verlichting van de klachten en meer energie. Ons herstel was ingezet, maar het leerproces om naar ons eigen lichaam te luisteren, duurt levenslang.

Door in contact te komen met verschillende therapeuten, was er bij mij zowel een erkenning als een behoefte ontstaan om zelf manuele therapie te geven. Mijn eerste bedoeling was om het stressniveau binnen ons gezin te beheersen. Ik kreeg hiervoor de volledige steun van mijn man. Eerst heb ik de opleiding massagetherapeut gevolgd aan de schoonheidsschool te Antwerpen. Aansluitend heb ik via een examen te Brussel, mijn vestigingsattest van massagetherapeute behaald.

En hoe meer praktijkervaring ik kreeg, hoe duidelijker het mij werd dat dit echt ‘mijn ding’ was. Er kwamen steeds andere, interessante mensen op mijn pad die mij geholpen hebben mijn nieuwe doelen vorm te geven. Ik vulde mijn kennis en kunde aan met nog een aantal ontspanningstechnieken, waaronder voetreflexmassage. Ik heb een shiatsu-stoelmassage opleiding gevolgd bij Shiatsu Touch, waar ik na een stageperiode mijn certificaat behaalde.

Vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring in combinatie met de massagetechnieken wil ik mensen uit hun ‘overlevingsmodus’ halen zodat ze terug verbinding kunnen maken met hun lichaam. Zo kunnen ze terug bewust worden van hun eigen grenzen en behoeften, om hun leven weer een ‘full option’ modus te geven.

Het is niet gemakkelijk om steeds nieuwe dingen te leren en in nieuwe situaties terecht te komen die totaal buiten mijn comfortzone liggen. Ik voel echter dat goed zit! Ik wil mij blijven vervolmaken omdat ik op de hoogte wil zijn van nieuwe technieken en ontwikkelingen in het massage en therapeutisch vakgebied.

Via het Ondernemersatelier krijg ik nu de kans om mijn praktijk uit te bouwen tot een volwaardige zaak. Ik vind dit een mooi ‘happy beginning’ van mijn 180° draai zowel, persoonlijk als professioneel.

Waarom heb ik gekozen voor de ginkgo biloba als logo:

‘Ginkgo Biloba – het symbool van kracht, oftewel de Japanse notenboom, is een levende legende. Het is één van de oudste (270 miljoen jaar), nog levende, boomsoorten op de wereld. De Ginkgo Biloba, de heilige boom van het Oosten, een symbool van eenheid, van tegenstellingen, van hoop, gezondheid, schoonheid en weerstand tegen invloeden van het moderne leefmilieu. Dit was namelijk de eerste boom die terug gegroeid is na de vernieling van Hiroshima!’ (www.geefeenboompje.nl)

Calmthe is voor mij de overwinning van een zware periode in mijn leven en dat van mijn gezin. Het is een Ginkgo die is beginnen groeien na een ‘total breakdown’. Hoe moeilijk of uitzichtloos een moment ook mag zijn; je hebt altijd 2 keuzes: ja of nee. En dan ontdek je ‘wat het mooie is van het nu’.

Ontspannende groeten,

Katrien